Niet te vaak je nek uitsteken!

Jonge Chinees heeft een opmerkelijk probleem.

‘Dikke nekken’ ontmoeten we wel meer op onze weg, maar een lange nek hebben is veel minder aangenaam. In het Chinese Beijing is men sinds eind augustus in de weer om een 15-jarige tiener van zijn veel te lange nek af te helpen. Fu Wengui lijdt aan een zeldzame vorm van scoliose. Het is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom, waardoor één of twee bochten ontstaan. De ziekte komt in meer of minder ernstige mate voor bij 4 op 100 mensen.

Bij Fu Wengui werd de ziekte pas vastgesteld toen de knaap 6 jaar was en naarmate hij opgroeide, deden zich nog meer complicaties voor. Bleek dat de jongen 10 nekwervels heeft, terwijl jij en ik er maar 7 tellen. Het teveel aan wervels drukt dermate op de zenuwen in zijn nek, dat de tiener nauwelijks kan rondkijken en stappen en dat hij een ondraaglijke pijn ervaart tot diep in zijn rug en zijn borstkas.

[related-posts]

Als opgroeiende puber is ook het psychologische lijden niet min. Overal waar de jongen gaat of staat, wordt hij aangestaard en soms spottend nagekeken. Fu’s vader was daarmee zo begaan in dat hij zelf een filmpje op YouTube liet plaatsen om de toestand van zijn zoon te verduidelijken. Wat volgde, was een grote spontane inzamelactie om een ingewikkelde en niet risicoloze chirurgische ingreep te verwezenlijken.

Hoewel de specialisten van het Chaoyang Hospital in Beijing nu een behandelingsplan uitwerkten is een efficiënte operatieve ingreep niet onmiddellijk mogelijk. Zolang de tiener niet volgroeid is, zal men stapsgewijs een aantal chirurgische aanpassingen moeten uitvoeren. Kortom, het kan nog een drietal jaar duren voor Fu Wengui volledig van zijn handicap is verlost.

[related-posts]

Maar Fu’s vader is al heel blij en dankbaar dat er momenteel zoveel in het werk kan gesteld worden om zijn zoon in de eerste plaats van de pijn af te helpen.

Video probleem:

https://www.youtube.com/watch?v=M_dVo9472XM