Mollige 65-plussers leven langer

Gezonder met een “buikje”?

Het begrip BMI (Body Mass Index) kent iedereen intussen en waarschijnlijk ken je dan ook je eigen ideale gewicht. Een gezonde BMI schommelt tussen 18,5 en 25. Eenmaal daarboven, spreekt men over ‘overgewicht’.

Uit een Australisch onderzoek blijkt dat die regel moet herzien worden, wanneer het om 65-plussers gaat. “Uit onze resultaten is duidelijk dat vooral bij mannelijke 65-plussers het ideale gewicht hoger ligt dan een BMI van 25.”, verduidelijken de wetenschappers, “Sterker nog: ouderen met een BMI van 27,5 leven het langst!”.

[related-posts]

Zelfs al verander je niets aan je levensstijl of je eetgewoonten, het is ‘normaal’ dat je gewicht toeneemt, naarmate je ouder wordt. Een ‘buikje’ bij oudere mannen is zelfs een teken van redelijke gezondheid. Volgens de onderzoekers hameren de huisartsen te veel op diëten, wat bij bejaarden een mentale dwanggedachte wordt, die nefast werkt op hun geest én lichaam.

Het is vooral de mentale rust die ouderen een ‘goed gevoel’ geeft, waardoor ze vanzelf ook meer naar buiten komen, meer bewegen en meer sociale contacten hebben. In de marge: nogal wat bejaarden sterven aan ondervoeding, wat deels in de hand wordt gewerkt door de dwanggedachte: ‘Ik moet dringend afvallen’…

Ik ben gerustgesteld. Ik ben 64 en had mijn spiegel al buiten gezwierd. Nu is het de beurt aan mijn weegschaal!…