We moeten leren meer peren te eten

Door de Russische importboycot zijn tientallen perentelers de peer!

De Limburgse boomgaarden zagen nog nooit zo groen van de peren die aan de takken hangen. Maar de perentelers lachen groen, nu ze miljoenen kilo’s niet meer kunnen exporteren naar Rusland, tot vorig jaar de grootste afnemer van Belgische peren. Bijgevolg dreigen ze hier straks met een enorm overschot te zitten, en wie gaat die peren allemaal opeten?

Peren Peren

Nú al kan je in onze winkels en markten een kilootje peren voor een spreekwoordelijke appel en een ei op de kop tikken. En in feite is men maar net met het oogsten begonnen. Door de milde winter en de afwisseling van zon en regen tijdens de jongste maanden zijn de vruchten van bijzonder goede kwaliteit. Ze bevatten veel suiker en zijn lekker van smaak. Alleen al in Limburg denken de telers dit jaar 340 miljoen kilogram peren van de bomen te kunnen plukken, een absoluut record. Bijgevolg verwacht men andermaal een sterke prijsdaling in de loop van de komende weken.

[related-posts]

Kortom, we zullen met z’n allen moeten leren meer peren te eten! Tot vandaag leggen Vlaamse gezinnen vooral appels, sinaasappels en bananen in de fruitschaal te grabbel. Niet dat we peren niet lekker vinden, maar om één of andere reden is het minder populair fruit. Vreemd genoeg gaan ingeblikte peren met siroop wél goed van de hand, hoewel die veel van hun oorspronkelijke voedingsstoffen kwijt zijn.

Peren Peren

Nochtans zijn verse peren erg goed voor je gezondheid. Eén ongeschilde peer per dag levert je meer dan 10% van je dagelijkse behoefte aan voedingsvezels. Vezels zijn nodig voor een goede darmtransit en helpen het suiker- en vetgehalte in je bloed gezond onder controle te houden. Een peer als ontbijt, tussendoortje of nagerecht is minstens even zinvol als een appel eten.

Daarnaast kun je vanalles en nog wat bereiden met peren. Ik zou zeggen, haal allemaal je kookboeken boven en raadpleeg de ontelbare recepten op internet, waarin peren één van de basisbestanddelen zijn van een lekker gerecht of nagerecht. Op deze manier steken we de fruitboeren onrechtstreeks een handje toe, toch?