Leg een voorraadje olijfolie aan

De prijs gaat dit jaar onvoorwaardelijke de hoogte in!

Dat olijfolie opmerkelijk goed is voor je gezondheid is algemeen bekend. De verkoop ervan ging de afgelopen jaren dan ook bijna wereldwijd de hoogte in. Maar… dit zou ook wel eens met de verkoopprijs kunnen gebeuren. In sommige winkelketens is de beduidende prijsverhoging nú al merkbaar en het zal niet lang meer duren of je zal geen goedkope fles olijfolie ‘extra vierge’ meer op de kop kunnen tikken.

Olie Lepel

Italië en Spanje zijn de grootste leveranciers van olijfolie en samen zorgen zij voor 70% van de totale productie ervan. Maar de producenten hebben 2014 zowaar uitgeroepen tot ‘het zwarte jaar’ van de olijfolie-industrie. Niet alleen de weersomstandigheden hebben de rijping van olijven gehinderd, er waren ook opvallend veel insectenplagen het afgelopen jaar.

[related-posts]

Alleen al in Italië werden er bijna de helft minder olijven geoogst dan in 2013. Maar ook in Marokko, Syrië en Tunesië spreekt men van een uitzonderlijk slecht jaar. Het IOC (International Olive Councel) waarschuwt voor een absoluut productiedieptepunt. En dit betekent dat de prijs van mediterrane olijfolie onvoorwaardelijk de hoogte zal ingaan.

Hamsteren is voor de verbruiker dé voorlopige oplossing. Olijfolie blijft vrij lang vers, maar kijk toch maar eerst naar de houdbaarheidsdatum voor je een aantal flessen koopt. Bewaar olijfolie in een koele kast buiten het bereik van direct licht. Groen gekleurd glas helpt het oxideren van de olie te voorkomen. Flessen ongeopende, op de juiste wijze bewaarde olijfolie zijn 18 tot 24 maanden houdbaar, hoewel het aroma al direct na het persen zal afnemen. Zodra de fles geopend is, worden geur en aroma minder en na 6 maanden tot een jaar zal de olie ranzig worden.

[related-posts]

Olijfolie hoeft niet in de koelkast bewaard te worden. De in een koelkast bewaarde olijfolie zal gaandeweg dik, ondoorzichtig en vlokkig worden. Hoewel dit geen afbreuk doet aan de kwaliteit, zal de olie daardoor moeilijker te schenken zijn.