LED-verlichting is prachtig (ook in steden), maar heeft een duister kantje

Om je een idee te geven: een kaars heeft een CT-waarde van 1800 Kelvin en een gloeilamp van 2400 Kelvin. Sommige straatverlichting bevat echter een waarde van 4000 Kelvin.

led5

Die waarde kan schadelijk zijn voor het netvlies in het oog. Bovendien draagt fel licht ook bij tot lichtvervuiling: dat kan het bioritme van dieren verstoren, waardoor ze helemaal in de war raken tussen dag en nacht en zelfs van mensen, omdat het licht te fel doordringt tot jouw hersenen.

led6

Dat felle licht zal je zeker ook al eens opgemerkt hebben ’s avonds op de weg of autostrade als een auto achter jou rijdt

led7
De lampen die gebruikt worden in de koplampen van auto’s hebben de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. 10 jaar geleden hadden auto’s standaard halogeen verlichting. Nog bijna niemand had destijds van Xenon-verlichting gehoord, en nu zien we dat Xenon langzaam maar zeker wordt ingehaald door LED-verlichting. In sommige gevallen kan dit ook té fel zijn en dat is erg storend. Kijk dus zeker niet te lang in de lichtbron.