Lang, lang geleden…gaf Disney ook voorlichting aan jonge meisjes

Niet het soort sprookje dat je zou verwachten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon Disney zijn films niet kwijt op de Europese markt. Daarom moest het bedrijf op zoek naar andere inkomsten en aanvaardden ze in die tijd ook opdrachten van bedrijven en overheidsinstanties. Zo maakten ze in 1946 voor de toenmalige Cello-Cotton Company een voorlichtingsfilmpje voor jonge pubermeisjes: ‘The Story of Menstruation’.

Op een vrij wetenschappelijke manier wordt getoond hoe de maandelijkse cyclus verloopt. Al wordt er met geen woord gerept over seks en wordt het bloederige gedeelte van heel het gebeuren geminimaliseerd. De meeste meisjes, aldus de vertelster, zullen tijdens de periode helemaal geen ongemakkelijkheden ondervinden. Slechts sommigen zullen zich wat ‘zwakjes’ voelen. Was het maar waar!

Voor de rest is dit filmpje duidelijk mee met zijn tijd. Zo wordt zonder verbloemen het woord ‘vagina’ gebruikt. Ook worden enkele hardnekkige mythes doorbroken. Zo mag men zich tijdens de  menstruatie wel wassen, het is zelfs aan te raden. De vertelster benadrukt eveneens dat je zonder problemen kunt sporten tijdens je regels. Het beeld van het meisje op haar paard, doet me wel heel erg denken aan de huidige je-kan-alles-doen-tijdens-je-regels-reclames. Nu is het duidelijk waar reclamemakers hun inspiratie haalden…

Video “Het verhaal van de menstruatie”: