Kurkuma: meer dan een smaakmaker!

Kurkuma duikt meer en meer op in de Vlaamse keuken, hoewel we het onbewust misschien al jaren nuttigen.

Deze typisch Indiase geelkleurige specerij is immers het basisbestanddeel van curry. De specerij is in onze contreien nu al een poos apart in poedervorm verkrijgbaar en elke keukenpiet weet inmiddels dat het een ideale smaakmaker is voor je soepen, groente- en visgerechten.

[related-posts]

Kurkumawortel

Maar behalve een smaakmaker, is kurkuma één van de meest weldadige culinaire medicijnen. Maar dan ga je best uit van de originele gele wortel, in dezelfde lijn van gember en mierikswortel.

Geraspt en gestampt kan één eetlepel kurkuma (eventueel in een thee-infusie) per dag je tegen heel wat kwalen beschermen. Niet bepaald lekker, maar toch!…

Ga er alle internetsites maar op na, uit de resultaten van talrijke onderzoeken overal ter wereld blijkt men het unaniem eens te zijn dat

  • kurkuma een natuurlijk antidepressivum is
  • kurkuma je behoedt tegen dementie en alzheimer
  • kurkuma een absolute vetverbrander is
  • kurkuma sluimerende kankers tegengaat

[related-posts]

Het zal even wennen zijn, maar voortaan knabbel ik overdag op een kurkumawortel in plaats van als een konijn met een ordinair ‘peeke’ in mijn smoeltje rond te lopen.