Krachtige medicatie doet tumor op 3 weken verdwijnen

Toch hebben specialisten hun twijfels.

Een 49-jarige Amerikaanse vrouw was al vier jaar in behandeling tegen een grote tumor die groeide onder haar borst, jammer genoeg zonder succes. Tijdens een testfase van de gloednieuwe combinatietherapie ipilimumab en nivolumab verdween de tumor volledig op amper drie weken tijd en na één dosis.

[related-posts]

tumorOncologen zijn positief, maar willen ook meteen waarschuwen. Dokter Paul Chapman van The Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York alarmeert voor de ingrijpende werking van het nieuwe middel. Na onderzoek bleek dat de vrouw volledig kankervrij was. Er bleef wel een gapende wonde achter op de plaats waar de tumor gezeten had.

“Stel dat dit zou gebeuren met een tumor op een andere plaats in het lichaam, bijvoorbeeld in het hart of de ingewanden, dan zou dat negatieve gevolgen kunnen hebben. Medicatie kan ook té doortastend werken”, aldus dokter Chapman aan Live Science. De combinatietherapie zorgt ook voor ernstige bijwerkingen zoals zwelling van de dikke darm, hevige diarree en problemen met endocriene klieren. Ook de kostprijs is niet min: 30.000 dollar per behandeling.