Jouw tong geeft meer prijs dan je denkt

Check daarom regelmatig jouw exemplaar.

Je kan heel veel te weten komen over jouw gezondheid, enkel door naar je tong te kijken. Een gezonde tong is mooi roze van kleur. Maar er zijn tal van andere uitzichten die op allerlei problemen kunnen wijzen. Via de verschillende voorbeelden hieronder kan je controleren wat er eventueel met jou scheelt. Bij twijfel stap je gewoon even naar de dokter.

1. Tandafdrukken

Zie je streepjes of afdrukken aan de voorkant van je tong, perfect op de lijn waar je tanden staan? Dat kan erop wijzen dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit komt voor bij sporters die veel trainen en hun verlies van calorieën niet voldoende aanvullen.

tong1

2. Witte tong

Als je tong constant bedekt is met een witte laag, dan heb je lijster en moet je naar een arts voor medicatie om deze kwaal te genezen. Tonglijster is een schimmel of gistinfectie van het slijmvlies in de mond. Het kan ook wijzen op leukoplakie. Dat komt door overmatig roken of drinken, maar geeft behalve een branderig gevoel verder geen klachten. Minder drinken en stoppen met roken is de boodschap.

tong2


(lees verder op de volgende pagina)