Je was binnen drogen kan slecht zijn voor je gezondheid

Energie besparen ten koste van gezondheid?

Veel mensen die geen droogkast hebben of geen tuin, opteren ervoor om hun was binnenshuis te drogen aan een droogrek. Op de website van de Vlaamse Regering werd dat zelfs aangeraden als een manier om energie te besparen.

wasknijper was


Uit een Schots onderzoek bleek dat deze manier van je was drogen schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Een machinelading van natte was bevat nog steeds zo’n twee liter water. Dit vocht komt vervolgens vrij in de lucht van je huis tijdens het drogen. Dit kan verschillende ongewenste gevolgen met zich meebrengen:

  • Toename van schimmels in het huis. Schimmels hebben niets liever dan een warme, vochtige omgeving om in te kweken. Bepaalde soorten, zoals de Aspergillus fumigatus, kunnen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of astma voor ernstige longinfecties zorgen.
  • Huisstofmijten vermenigvuldigen ook graag in vochtige en warme omstandigheden. Dit kan een probleem zijn voor mensen met huisstofmijtallergie.
  • De residuen van wasmiddel en wasverzachter gaan tijdens het drogen verdampen. Het is schadelijk om deze chemische te inhaleren.

[related-posts]

Droog je was dus bij voorkeur buiten of in de droogkast. Is dat niet mogelijk? Probeer je droogrek dan in een afgesloten ruimte te zetten die goed verlucht kan worden.

as droogrek