Je tandenborstel, een bron van bacteriën!

Een broeihaard.

Al jaren wordt er gehamerd op tandhygiëne, maar het kwaad zit eerder in de kop dan in de staart. Van welke kwaliteit je tandenborstel ook is, in elke badkamer trekt hij miljoenen (!) bacteriën aan.

Tandenborstels

Tot die bevinding kwamen onderzoekers van de universiteit van Manchester. Aan het soort van bacteriën heeft niemand een boodschap, maar wel aan de uitleg van hoé dit kan en wàt je ertegen kan doen.

Bij vele mensen staat de toiletpot in de badkamer. Als je het deksel niet sluit, zwerven microscopische deeltjes uitwerpselen in de kleine ruimte en belanden o.a. op je tandenborstel. Ook een warm bad doet via de dampen bacteriën ontsnappen die op je toiletgerief terechtkomen: zeep, haarkam, scheer- en tandenborstel.

[related-posts]

Dé evidente oplossing is regelmatig een nieuwe tandenborstel aanschaffen, maar er zijn alternatieven om ze langer ‘clean’ te houden:

1. Tandenborstel ondersteboven

Een tandenborstel staat meestal rechtop in een glas of koker, met de behaarde kant naar boven. Fout! Laat de steel maar bacteriën vangen, maar drop de borstel na elke beurt naar onder en dan liefst in een portie mondwater.

2. Tandenborstel reinigen

Het beste week- en reinigingsmiddel zijn tabletten voor het kuisen van een kunstgebit of tandprothese. Je lost ze op in een glas lauw water en je laat daarin je tandenborstel een nachtje rusten. Overigens doen zulke tabletten ook koffie-, thee- en wijnvlekken verdwijnen uit je vaat.


(lees verder op de volgende pagina)