Je gaat al heel je leven verkeerd naar het toilet en dit is waarom

Ook last van je ontlasting?

Waarom zitten we eigenlijk op de wc om een grote boodschap te doen? Akkoord, het is gemakkelijk dat je kunt zitten, zeker als het even duurt voordat ‘nummer twee’ daar is. Van die verloren tijd proberen we het beste te maken: we lezen de krant of surfen naar Facebook. Nieuw is deze vorm van tijdsbesteding niet. Zo hadden de Romeinen bijvoorbeeld groepstoiletten en konden zo gezellig met elkaar keuvelen als het toiletbezoek wat te lang duurde.

toilet romeinen


Maar waaróm duurt het soms zo lang? Is dat normaal? Veel mensen hebben last van constipatie, aambeien of andere kwaaltjes die met de ontlasting te maken hebben.  Eén van de oorzaken daarvoor is…dat ze op de wc zitten. Daar is ons lichaam immers helemaal niet voor gemaakt.
In deze contreien had men eeuwen geleden geen toiletten: men hurkte gewoon in het veld. In veel culturen zitten mensen nog steeds op hun hurken om hun behoefte te doen. Op het eerste gezicht lijkt ons dat raar, ongemakkelijk en primitief, maar eigenlijk is het veel beter. Ons lichaam is er voor gemaakt.

Hoezo?

Rond de endeldarm zit een lusvormige spier die ervoor zorgt dat je geen ongelukken hebt wanneer je niet moet of kunt gaan. Die spier houdt met andere woorden de ontlasting tegen. Als je zit, ontspant die spier zich niet helemaal. De endeldarm blijft met andere woorden geblokkeerd. Daarom moeten veel mensen duwen en persen en dan nog zullen resten ontlasting in de endeldarm achterblijven.
Als je hurkt, ontspant de lusvormige spier zich wél helemaal. Een grote boodschap doen, gaat dan niet alleen veel gemakkelijker, maar ook dubbel zo snel. Je zou eens moeten uitrekenen hoeveel tijd je daarmee kunt besparen.

Natuurlijk moet je niet op je wc-bril hurken. Dat is niet alleen ongemakkelijk, maar ook vrij onhygiënisch. Een opstapje waar je jouw voeten op kunt laten rusten, doet al wonderen.

Video “Deze kakkende eenhoorn toont je hoe het moet”: