Jamie Oliver berispt ouders

Wil junkfood aan banden leggen.

Jamie Oliver is in Groot-Brittannië en ver daarbuiten een levende legende. Hij is zowat hetzelfde type tv-kok als Jeroen Meus en zeg nu zelf: beide heren komen nu niet bepaald over als de meest slanke mannen. Onbewust associeer je ze met ‘veel en lekker eten’, hoewel beide koks al bewezen hebben ook buiten hun keuken bijzonder aangename mannen te zijn en veel meer te vertellen hebben dan wat de pot schaft.

De jongste weken etaleert Jamie Oliver zich in de media almaar meer als een zedenprediker. In verschillende interviews maakt hij zich behoorlijk boos om het overmatig eten van junkfood door kinderen. En volgens de beminnelijke Jamie ligt de verantwoordelijkheid vooral bij de ouders. Hij linkt junkfood zonder omwegen aan overgewicht en obesitas. In Engeland is één op de vijf kinderen obees op de leeftijd van 11 jaar. In ons land is dit iets minder, maar toch lijden naar schatting 6% van de Belgische kinderen tussen 10 en 12 jaar aan overgewicht.

[related-posts]

Jamie vindt dat in zijn land dringend actie moet ondernomen worden om het nuttigen van junkfood aan banden te leggen. En dit begint bij de ouders zelf die naar zijn gevoel maar al te makkelijk zelf naar hapklare ‘rommel’ grijpen om hun honger te stillen en bijgevolg het slechte voorbeeld geven aan hun kinderen. Dat hij misbruik maakt van zijn bekendheid en populariteit om de ouders met de vinger te wijzen, zou te sterk uitgedrukt zijn, want vreemd genoeg krijgt de Britse kok heel veel positieve reacties.

Dit heeft veel te maken met de manier waarop hij ook de Britse overheid aanmaant om in te grijpen. Zo wil hij dat ze dringend werk maakt van een verbod op de verkoop van fastfood in de omgeving van scholen en vindt hij dat er een belasting moet komen op suiker- en vetrijke producten. Het geld uit die belasting zou dan geïnvesteerd kunnen worden in schoollessen omtrent gezonde voeding, stelt hij. Onomwonden voegt hij eraan toe: “Als we echt zouden begaan zijn met onze kinderen en om wat ze eten, zouden we hun leven met 11 tot 13 jaar kunnen verlengen!”

[related-posts]

Ik kan Jamie helemaal volgen. Ik woon in een gemeente die ongeveer 21.500 inwoners telt, maar het is bijzonder opvallend dat bijna alle snackbars, frituren en eettenten waar fastfood wordt verkocht zich in de onmiddellijke nabijheid van scholen bevinden. En dat zijn er nogal wat! Sterker nog: tijdens de weekends zijn de meeste gesloten en zelfs tijdens de lesuren houden ze hun deuren dicht! Nog straffer: wil ik tijdens de middaguren naar de post gaan, kan ik de inkom niet bereiken zonder 10 keer ‘pardon’ te zeggen. De jongeren staan in file en tot op het trottoir aan te schuiven aan de snackbar ernaast!