Dit is waarom je nooit mag roken tijdens een zwangerschap!

De gevolgen zijn nog nooit zo duidelijk geweest…

We weten al langer dat het niet gezond is om tijdens de zwangerschap te roken. De gevolgen zijn immers voor zowel moeder als kind onomkeerbaar. Toch blijven heel wat vrouwen roken, zeker tijdens de eerste maanden. Om de gevolgen duidelijk in beeld te brengen, heeft een Brits team een vergelijkende studie op poten gezet om zwangere vrouwen voor eens en altijd te overtuigen dat ze direct moeten stoppen met roken.

De onderzoekers volgden een rokende en niet-rokende vrouw, en namen 3D-foto’s van de baby’s op gelijke leeftijd. De foto’s zijn behoorlijk hard… Je kan niet anders dan besluiten dat roken en een gezonde zwangerschap niet samengaan.

De bovenste rij toont de baby van een rokende mama, de onderste rij de baby van een niet-rokende mama.

a8856a67feef5cbf9120e4377ffcd1e3.600x


Hoewel deze baby’s even oud zijn, zijn er significante verschillen. Roken heeft een grote invloed op de ontwikkeling, en dat is te zien op deze foto. De ogen, neus en mond bij de onderste baby zijn al mooi gevormd, terwijl dit totaal nog niet het geval is bij de bovenste.

Het ergste gevolg kan je op deze foto zien. Links de baby van een rokende mama, rechts de baby van een niet-rokende mama.

9d25a7a8febfceb10c3139c3731e9708.600x


Terwijl de baby van de niet-rokende moeder er heel rustig uitziet, is het duidelijk dat de linkse baby enorm gestresseerd is. Roken zorgt ervoor dat stresshormonen van de moeder intensiveren en die worden rechtstreeks doorgegeven aan de baby, wat natuurlijk bijzonder nadelig is. Ook de zuurstofaanvoer vermindert.

Wat betekent dit concreet? Verhoogde kans op:

  • Aangeboren afwijkingen
  • Infecties en astma
  • Groei- en ontwikkelingsproblemen
  • Leer- en concentratieproblemen
  • Hazenlip en klompvoet
  • Overlijden van de (ongeboren) baby (25% kans op overlijden bij het roken van minder dan één pakje per dag, 50% kans op overlijden bij het roken van meer dan één pakje per dag)

Een onschuldige baby die duidelijk lijdt onder de stress… Verschrikkelijk. En dat allemaal omdat de moeder niet stopt met roken.