Is supermarkt sushi even gezond als zijn versbereide variant?

Schuilt er meer achter sushi uit de winkel?

We zijn allemaal bekend met sushi, het populaire gerecht gemaakt van voornamelijk rijst en rauwe vis. Alhowel een echte kenner uit Japan misschien zijn neus zou ophalen voor onze sushi, omdat deze meestal niet uit pasgevangen vis wordt gemaakt, lusten we toch af en toe graag dit gerecht.

sushi voedsel vis


Maar wat met supermarkt sushi? Er wordt ook op voorhand klaargemaakte sushi aangeboden in verschillende Belgische supermarkten. Wat eigenlijk in strijd is met het hele principe van versbereid voedsel, wat sushi oorspronkelijk hoort te zijn. Dat hebben de winkels ook ingezien, en bieden er sommige ter plaatse gemaakte sushi aan, met chefs die midden op de verkoopvloer werken. Maar is het allemaal even lekker? Even gezond? Of toch van mindere kwaliteit, vergeleken met de verse variant uit restaurants?

[related-posts]

sushi verpakking


Draai je het mooi ogend doosje van nigiri om, dan zie je een erg lange lijst van ingrediënten. Wordt sushi dan niet voornamelijk van rauwe vis, rijst, groente en gedroogd zeewier gemaakt? Hier zie je ook de minder smakelijke extraatjes, zoals gemodificeerd aardappelzetmeel, suiker, tarwe, kleurstoffen, conserveermiddelen en toegevoegde aroma’s, die vooral schuilen in de sauzen. Het enige wat lijkt mee te vallen, is de vorm en de prijs. Maar als de versheid niet gewaarborgd kan worden, valt de smaak ook weg, tenzij opgevangen door smaakversterkters.

Bespaar jezelf dus de ongezonde toevoegingen in deze supermarkt versie en trakteer jezelf op lekkere versgemaakte sushi op restaurant.