Is pindakaas gezond of ongezond?

Het hangt ervan af.

Pindakaas is vooral in Nederland en de Verenigde Staten een populair broodsmeersel. Ondanks de benaming is het geen kaas en ook geen boter zoals de Engelse benaming peanut butter en de Franse beurre de cacahouète doen uitschijnen. Eigenlijk is het een notenpasta, bijvoorbeeld vergelijkbaar met hazelnootpasta van Nutella, maar dan zout van smaak. Qua textuur lijkt het wat op speculaaspasta.

Pindakaas wordt gemaakt van de pindanoot, die in principe geen noot is, maar een peulvrucht. Het werd voor het eerst uitgevonden in de Verenigde Staten door niemand minder dan Dr. John Harvey Kellogg. Hij is inderdaad ook de producent van de bekende ontbijtgranen! Dr. Kellogg was overtuigd vegetariër en op zoek naar vegetarische ontbijtalternatieven. Zo ontdekte hij de pindakaas.

Broodsmeersels zoals choco en speculaaspasta zijn niet echt gezond, maar hoe zit het met pindakaas? Is het even slecht? Ja en nee. Het hangt van verschillende factoren af.

pindakaas


(lees verder op de volgende pagina)