Is organisch eten slecht voor jouw gezondheid?

De problemen van organisch voedsel.

Als je gezond wil eten en milieubewust wil zijn, koop je organisch. Dat is in ieder geval de algemene gedachte. Klopt dit echter wel? In de realiteit is het niet zo simpel, aldus onderstaande video.
Bij organisch eten denken we aan voedsel dat onbespoten is. Organische boeren mogen inderdaad geen gebruik gemaakt van synthetische kunstmest of pesticiden, maar ze gebruiken wel pesticiden van natuurlijke oorsprong. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze pesticiden soms schadelijker zijn voor de gezondheid dan synthetische producten.
Het is waar dat de kwaliteit van organisch eten beter is. Zo krijg je wat meer vitamines binnen en kan de kwaliteit van zaadcellen zelfs verbeteren. Er is een grote maar: organisch voedsel heeft immers ook meer kans om besmet te zijn. Er is 7% meer kans dat het eten teruggeroepen wordt omdat het bijvoorbeeld geïnfecteerd is met bacteriën zoals listeria en E. Coli.

[related-posts]

Wat met het milieu?

Je denkt nu waarschijnlijk: “Oké, maar organisch voedsel is waarschijnlijk wel beter voor het milieu.” Ook hier moet ik je teleurstellen. Het is natuurlijk beter voor het milieu dat de oogst minder bespoten wordt, maar organisch voedsel heeft tegelijkertijd meer grond nodig omdat je per vierkante meter minder eetbare oogst hebt. Als we dus allemaal organisch zouden eten, zouden we veel meer landbouwgrond moeten creëren.

Wat is dan de beste optie? Eten we best organisch of toch maar niet? Aldus deze video zou een combinatie van beide de beste keuze zijn.

Video “Is organisch voedsel slecht voor jou?:”