Hoe stop je met uitstellen?

Iedereen heeft weleens last van uitstelgedrag.

Uitstelgedrag. Het is een middel om wat stoom af te laten, om ervoor te zorgen dat je niet enkel leeft om te werken en om genoeg te genieten van het leven. Te veel uitstellen kan je echter serieus in de problemen brengen en je juist meer stress bezorgen. Sommige mensen stellen zo veel uit dat het nadelig is voor hun schoolcarrière, hun loopbaan, hun zelfvertrouwen en hun gemoedstoestand. Ben jij ook zo’n uitsteller of ken je iemand? Deze tips zullen zeker helpen.

1. Zet de deadline duidelijk in je agenda, samen met enkele herinneringen.

Sommige mensen zetten de deadline enkele dagen vroeger in hun agenda om zeker op tijd klaar te zijn. Meestal werkt dit niet. Je weet best dat dit geen echte deadline is en ondertussen ben je vergeten wanneer het project werkelijk klaar moet zijn. Beter kan je de deadline op de juiste dag aanduiden in je agenda en jezelf meermaals herinneren aan het project. Zet op de dag dat je aan je project moet beginnen een herinnering in je agenda en eveneens op de dagen dat je aan het project wil werken.

schrijven agenda


2. Deel het werk op in kleine stappen, schrijf ze allemaal neer en streep door wat je gedaan hebt.

Een groot werk lijkt vaak onmogelijk om op tijd klaar te krijgen. Daardoor is de kans groter dat je het langer zal uitstellen om eraan te beginnen, met alle gevolgen van dien. Als de grote taak bestaat uit veel kleine taakjes, lijkt het werk doenbaar en ben je gemotiveerder om eraan te beginnen. Het geeft voldoening om de lijst steeds verder te kunnen afstrepen.

schrijven pen werken


(lees verder op de volgende pagina)