Het verrassende effect van breien op onze gemoedstoestand

Geestelijke gezondheid.

Breien heeft een heel sterk effect op onze mentale toestand. Er zijn zelfs klinieken die ‘brei-therapie’ geven. Breien is goed voor de geestelijke gezondheid. Het werkt ontspannend en zorgt voor een vermindering van stress. Breien zou zelfs heel doeltreffend zijn in het vermijden van paniek- en angstaanvallen en in het bestrijden van pijn.

breinaald


Hoe komt het nu dat breien zo een positief effect heeft op onze geest? Tijdens het breien wordt dopamine aangemaakt, een stof die ervoor zorgt dat we geconcentreerd en gemotiveerd blijven. Negatieve gedachten krijgen geen kans om aan de oppervlakte te komen. De Arizona University heeft onderzoek gedaan naar het effect van textieltherapie op de gemoedstoestand van mensen. De proefpersonen werden in groepen verdeeld die zich gedurende een uur met verschillende zaken bezighielden. Uit de resultaten bleek dat de vrouwen die gebreid hadden, zich mentaal veel beter voelden en in een beter humeur waren dan de andere groepen.

Breien werkt ook mediterend. Tijdens de ritmische handelingen van het breien en haken is het gemakkelijk om het hoofd vrij te maken en je te verliezen in het werkstuk waar je mee bezig bent. Het maken en het zien groeien van je breiwerk zorgt ervoor dat er gevoelens van trots en succes opborrelen.

brei wol


Onderzoek toont aan dat breien hulp kan bieden aan mensen met geestelijke of lichamelijke klachten. Zo kan een breiwerk heel effectief zijn bij mensen met depressieve gedachten. Zelfs op het gebied van pijnbestrijding wordt er succes geboekt. De brei-therapie wordt ondermeer toegepast in een pijnkliniek in Groot-Brittannië.

wol