Je hebt waarschijnlijk deze aandoening als je niet tegen eetgeluiden kunt

Afkeer van geluid.

Irriteer jij je meteen wanneer iemand aan het smakken is of op een andere manier luidruchtig eet? Lijkt het je meer te ergeren dan de andere tafelgenoten? Ervaar je soms zelfs walging, afschuw of haat bij eetgeluiden?

Dan heb je waarschijnlijk de neurologische aandoening misofonie. Mensen met misofonie ervaren vaak een grote afschuw als ze geluiden horen die andere mensen vrij normaal vinden. Vaak gaat het hier over eet- of ademhalingsgeluiden. Ze ervaren niet alleen irritatie, maar worden soms zelfs woedend. Omdat de geluiden zo’n hevige emoties oproepen, mijden mensen met misofonie zo veel mogelijk situaties waar gegeten wordt. Zo zien ze ertegenop om uit te gaan eten of naar de cinema te gaan. Het gevolg is dat de aandoening een grote impact op hun sociale leven heeft.

Er is ook goed nieuws

De aandoening is nog niet zo lang ontdekt en waarom mensen er last van hebben, is nog onbekend. Wel weten we dat het te maken heeft met een overgevoelige connectie tussen het hoorsysteem en het deel in de hersenen dat de emoties regelt. Ook hebben onderzoekers van de Northwestern University in de Verenigde Staten ontdekt dat mensen met misofonie vaak (eigenlijk altijd) creatiever en intelligenter zijn.

fast food eten