Haal alvast een eclipsbril in huis!

Op 20 maart zal half België naar de hemel turen.

Op vrijdag 20 maart a.s., tussen 09u30 en 11u48 uur, zal men een gedeeltelijke zonsverduistering kunnen waarnemen. De maan schuift dan vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. Tijdens het maximum van de eclips, om 10u37 uur, zal 84% van de diameter van de zon, ofwel 81% van haar oppervlakte, bedekt zijn.

Wij zullen de eclips zien als een hap die in eerste instantie uit de rechterkant van de zon wordt genomen en geleidelijk groter wordt. Halverwege de verduistering bevindt die hap zich aan de bovenkant, en tegen het einde van de eclips verdwijnt deze aan de linkerkant van de zon. De verduistering duurt bij ons 2,3 uur.

Oogartsen waarschuwen nu al voor de gevaren om de hele cyclus met het blote oog waar te nemen. Men stelt dat dit alleen veilig kan met een erkende eclipsbril. Meermaals gebeurt het dat bij het kijken naar zonsverduisteringen oogletsels optreden.

[related-posts]

Door met het blote oog de zonsverduistering te volgen kunnen onze kostbare visuele zintuigen onherroepelijk worden beschadigd. In enkele lichtere gevallen normaliseert het gezichtsveld zich. Deze uitzonderingen wegen niet op tegen de catastrofale gevolgen die je eventueel wel kunt oplopen aan je ogen. Soms worden ernstige oogletsels pas duidelijk uren nadat de beschadiging is veroorzaakt, zodat het eerst lijkt of er niets aan de hand is.

Het is van augustus 1999 geleden dat er een grote zonsverduistering te zien was in ons land. Het hele land was toen in de ban van dit natuurfenomeen en de speciale zonnebrillen werden bij wijze van spreken bij de kruidenier aangeboden. En vele hobbyisten knutselden ook zelf een eclipsbril in elkaar aan de hand van o.a. zwarte diafilm of audio-cd’s. Een aantal ervan kreeg daarna problemen met het zicht.

Kortom, je bent gewaarschuwd!

Op 23 oktober 2014 was in Noord-Amerika een gelijkaardige gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De bevolking werd een poos voordien verduidelijkt wàt dit natuurverschijnsel precies inhield aan de hand van dit filmpje: