Gun je lever wat rust

Je moet leren omgaan met alcohol!

Almaar meer mensen hebben aandoeningen aan hun lever en erger: er sterven ook steeds meer mensen aan een leverziekte! In die mate dat ze in de bedroevende  top 10 staat van de meest voorkomende doodsoorzaken.

kersttafel3

Niet zelden wordt een ‘slechte’ lever meteen geassocieerd met overmatig alcoholverbruik. Nochtans zijn het lang niet altijd alcoholisten die eraan sterven, maar de gelegenheidsdrinkers en zogenaamde ‘probleemdrinkers’. Die laatste groep zal tijdens een bepaalde (korte of langere) periode vrij makkelijk en snel naar de fles grijpen wanneer hij te veel kopzorgen heeft. Niet alleen de mentale verzwakking heeft een invloed op de fysieke paraatheid, het lichaam is ook niet gewend aan het plotse drinkgedrag en op die manier wordt het hele metabolisme verstoord.

[related-posts]

‘Gelegenheidsdrinkers’ noemen zichzelf graag zo, omdat ze zelden of nooit dronken zijn. Maar doorgaans nuttigen ze wel dagelijks een dosis alcohol: een aperitiefje, een paar glazen wijn tijdens de warme maaltijd, een paar pintjes na een vermoeiende werkdag en een ‘slaapmutsje’ voor het slapengaan. Ogenschijnlijk onschuldige gewoontes, maar als die deel uitmaken van je vast dagritueel, krijgt je lijf nog nauwelijks de kans om alle alcohol goed te verwerken.

De lever is één van onze belangrijkste organen en heeft de tijd nodig om te herstellen. Als de lever letterlijk te veel op zijn lever heeft, zal hij onherroepelijk zijn weerstand verliezen, terwijl die van belang is voor de goede werking van heel wat andere organen in ons lichaam.

[related-posts]

Water drinkenDit alles betekent niet dat we ons volledig moeten onthouden van alcohol, maar iedereen zou toch minstens twee à drie dagen kordaat ‘nee’ moeten zeggen tegen elke vorm van alcohol. Die uren heeft de lever heus wel nodig om a.h.w. met zichzelf in het reine te komen en alle andere vitale organen weer op dreef te laten komen.

En voor wie tijdens de komende weken van de ene drink in de andere receptie belandt: probeer elk glas champagne of wijn af te wisselen met een glas zuiver bronwater. Het halveert binnen de 60 minuten het alcoholgehalte in je bloed.