Ben jij een te grote zoetebek? Doe de suikertest!

Je zal ervan versteld staan.

Je zou ervan versteld staan hoeveel suiker je dagelijks nuttigt, zelfs al leef je in de veronderstelling dat je weinig zoets binnenspeelt. Volgens recente rapporten nuttigt de gemiddelde Belg bijna 100 gram suiker per dag en dat is bijna het dubbele van wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vooropstelt als maximale norm: 60 gram voor mannen en 50 gram voor vrouwen. Het is ook voor jou wellicht geen verrassing dat vooral kinderen en in iets mindere mate jongeren de grootste zoetebekken zijn.

Aardbeien 3

De ideale richtlijn zou zijn dat je het kan stellen met slechts 25 gram suiker per dag zijn. En dan moet je er rekening mee houden dat er zowel ‘goede’ als ‘slechte’ suikers zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de slechte suikers ‘vrije suikers’. In één glas cola zit al 25 gram suiker verwerkt en ben je dus al aan je dagelijkse maximale portie.

Om te achterhalen hoeveel gram suiker jijzelf dagelijks nuttigt, heeft de krant ‘De Standaard’ een zinvolle test opgesteld die je online kan invullen. Als je de test zo eerlijk mogelijk invult, zal je versteld staan van het resultaat. Het lijkt me overigens al even zinvol om ook je kinderen deze test te laten doen.

Aarzel niet en surf naar standaard.be/suikertest om je een poosje zoet te houden!