Welke groenten en fruit eet je het best biologisch?

Bio is geen fabeltje

Of biologisch geteelde groenten en fruits effectief gezonder zijn wat de inhoud van de vrucht betreft, is niet per se altijd waar. Veel mensen vinden biologische producten wel lekkerder smaken. Wat wel zeker is, is dat deze voedingsmiddelen een stuk minder, of in sommige gevallen helemaal geen, schadelijke, synthetische pesticiden bevatten, wat wel het geval is voor de “gewone” groenten en fruit. Het is niet zo erg als je geen budget om al je voeding biologisch te kopen. Gedeeltelijk biologisch eten kan ook. Er zijn bepaalde producten waarbij overdreven veel gebruik gemaakt wordt synthetische pesticiden en herbiciden, chemische bemesting, bestraling, en kunstmatige toevoegingen. Dat wil je niet op je bord.
[related-posts]

Er zijn veel onderzoeken verricht, die hebben uitgewezen dat er een verband bestaat tussen gebruik van pesticiden en bepaalde vormen van kanker. Tevens wijzen deze onderzoeken naar een verhoogd risico op neurologische aandoeningen, geboorteafwijkingen, miskramen, verminderde vruchtbaarheid, diabetes, en depressie.

Bij welke groeten en fruit moet je dus best oppassen?

groenten


Groenten:

vliegtuig landbouw besproeien

  • Aardappelen
  • Wortels
  • Uien
  • Komkommers
  • Tomaten
  • Maïs
  • Pepers
  • Sla
  • Spinazie
  • Bleekselderij
  • Sperziebonen


Fruit:

  • Appels
  • Sinaasappels
  • Aardbeien
  • Frambozen
  • Nectarines
  • Perziken
  • Pruimen
  • Druiven
  • (Blauwe) bessen

herbicide landbouw