Geen zin om te sporten? Een heet bad nemen helpt ook om af te vallen, zegt de wetenschap

Het is allebei even gezond.

“Ik moet meer sporten, want ik ben bijgekomen.” Wedden dat je dit regelmatig zegt? Logisch, want die boodschap krijgen we overal te horen. Geïnspireerd door de Amerikaanse levensstijl, denken we dat we moeten sporten om af te vallen. Dat klopt niet helemaal. Natuurlijk is het een manier, maar het kan ook anders. Al is het vloeken in de kerk om te zeggen dat je niet moet bewegen. Dat wil ik ook allerminst beweren, maar bewegen en sporten zijn niet noodzakelijk dezelfde zaken. In vergelijking met vorige generaties zijn er nog nooit zoveel mensen met overgewicht en obesitas geweest. Tegelijkertijd gaan fitnessabonnementen als warme broodjes over de toonbank.

Bewegen heeft wel veel voordelen die niets met afvallen te maken hebben, zoals je hier kunt lezen.

[related-posts]

Kijk maar naar onze grootouders. Sommigen onder hen – de bourgondische types voor wie spek met eieren en ‘goeie’ boter levensnoodzakelijk zijn – waren inderdaad aan de mollige kant, maar de meesten van die generatie hadden een uitstekende BMI. Toch sportten zij waarschijnlijk veel minder dan nu de gewoonte is. Mijn oma doet bijvoorbeeld nooit aan sport en heeft waarschijnlijk nog nooit een fitnesszaal van dichtbij gezien. Wel gaat ze te voet naar de winkel en….ze neemt af en toe een goed warm bad.

Wat heeft een bad met je gewicht en je gezondheid te maken? Best veel, zo blijkt! Zo’n bad is misschien niet goed voor het milieu, maar wel uitstekend voor je welzijn. Dat beweren onderzoekers van Loughborough University in ieder geval. Volgens het onderzoek is een warm bad nemen even gezond als dertig minuten goed doorwandelen. Je verbrandt ook evenveel calorieën. De onderzoekers ontdekten, gesteund door eerdere studies, nog een pak gezondheidsvoordelen.

(lees verder op de volgende pagina om te ontdekken waarom een heet bad niet alleen zalig, maar ook goed voor je is)