Geen wielrenners in de top 5 van het dopingklassement

Als er over doping wordt gepraat, denkt men in de eerste plaats aan wielrenners.

Onze ‘coureurs’ staan nochtans niet in de top 5 van dopingzondaars. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van NADO Vlaanderen, wat staat voor National Anti-Doping Organization.

De kwalijke koppositie wordt ingenomen door bodybuilders, op de voet gevolgd door …squashers, jawel! Ruim 15% van de gecontroleerde atleten in deze sporttakken werd het afgelopen jaar positief bevonden in Vlaanderen.

Wielrenners staan pas op plaats 7 (met 3,2% zondaars), voorafgegaan door de voornoemde 2 sporters en verder zijn het Kickboksers, Ijshockeyers, Boksers en Zaalvoetballers die wel eens in de verboden snoeppot graaien.

Het vreemde is dat verschillende atleten werden betrapt op het gebruik van cannabis. Dit is niet meteen prestatiebevorderend, maar staat wel op de verboden lijst.

Dat bodybuilders en kickboksers op het bizarre podium staan is geen verrassing. Dat is al jaren zo. En opmerkelijk is dat het hier veelal gaat om amateurs. NADO Vlaanderen doet immers ook controles in fitnesscentra en daar loopt liefst 1 op de 5 sporters tegen de dopinglamp. Het massale gebruik van anabolen is er zondermeer zorgwekkend!