Veel fruit eten, is tijdens hete dagen niet voor iedereen gezond

Het spijsverteringsstelsel wordt sowieso al op de proef gesteld door de hitte!

Bijna iedereen zal dezer dagen eerder naar fruit grijpen dan naar een kom soep bijvoorbeeld. Lijkt logisch, temeer omdat tijdens de zomermaanden het aanbod van inlands fruit veel groter is dan tijdens de wintermaanden. Overigens blijkt bijna 30% van de Vlamingen tijdens periodes van aanhoudende hitte geen warme maaltijd te nuttigen en opmerkelijk minder te eten dan gewoonlijk.

Vanuit medisch oogpunt heeft aanhoudende hitte (en de verhoogde ozonconcentratie) een invloed op heel ons gestel en niet in het minst op ons spijsverteringsstelsel. Waarvan men zowel in het buiten- als in het binnenland nu vaker last heeft is diarree, één van de meest vervelende kwaaltjes. En de boosdoeners zijn niet alleen je veranderde eetgewoontes maar ook het te veel aan fruit dat je nuttigt!

Fructose opnemen in je lichaam is een traag proces:

Over het algemeen voel je je energieker en fitter na het eten van fruit, maar dezer dagen kan je er net een opgeblazen gevoel aan overhouden. Dit is te verklaren doordat de fructose (de natuurlijke fruitsuiker) niet altijd goed wordt opgenomen in de spijsvertering. Dit heet ‘fructosemalabsorptie’ en de symptomen lijken op die van een voedselintolerantie: buikpijn, buikkrampen, maagoprispingen, winderigheid, vermoeidheid, slechte adem en… diarree.

fruit


Je kan je zelfs ronduit ziek voelen als al deze symptomen tegelijk opduiken en dit komt omdat je grote hoeveelheden fructose moet verwerken. Of als je te veel suikerrijke frisdranken en snoepwaren tot je neemt. Die bevatten immers ook veel fructose!

(lees verder op de volgende pagina)