FEIT: waarom kokosolie slecht is voor je gezondheid

De mythe.

Al jaren wordt kokosolie gehypet als een superfood dat een wonderlijk effect op het lichaam en op de gezondheid heeft. Het klopt inderdaad dat kokosolie een uitstekend beautyproduct is voor de haren, de huid en zelfs de tanden. Van de tweede bewering klopt geen bal. In tegenstelling tot wat voedingsgoeroes beweren, heeft kokosolie helemaal geen gunstige effecten op de gezondheid. Het product verhoogt zelfs de kans op hart- en kokosolievaatziekten, aldus Health.com.

Hoe komt het dan dat zoveel mensen denken dat het zo goed voor ons is? Hoe ontstaat zo’n voedingsmythe? Het begint met de idee dat bepaalde voedselproducten ofwel compleet slecht ofwel magisch goed zijn. Zo simpel is het in de realiteit vaak niet. De mythe van “gezonde kokosolie” vloeit voort uit de gedachte dat alle producten van plantaardige oorsprong beter zijn dan producten van dierlijke oorsprong. Dat is over het algemeen ook waar, maar vervolgens wordt die bewering nog versimpeld naar de uitspraak: alle producten van plantaardige afkomst zijn goed voor ons. Dat klopt niet.

‘Slechte’ vs. ‘goede’ vetten.

Het is niet omdat iets van planten afstamt, dat het goed voor ons is. Over het algemeen zijn plantaardige oliën zoals olijf-, zonnebloem- of koolzaadolie inderdaad beter voor ons dan de dierlijke vetten. Kokosolie is echter een uitzondering op die regel.

Plantaardige oliën zijn onder andere goed voor ons omdat ze rijk zijn aan onverzadigde vetten, die het hart beschermen en de cholesterol niet verhogen. In dierlijke producten zitten vaak meer verzadigde vetten, die we best kunnen vermijden. Ze zijn immers slecht voor de cholesterol en verhogen de kans op een hartziekte of een hartaanval. Op die regels bestaan, zoals op bijna elke regel, natuurlijk uitzonderingen. Je raadt het al: Kokosolie is zo’n exceptie en bestaat voor 92% uit verzadigde vetten.

[related-posts]

Vanwaar het misverstand?

Walter Willet, doctor in voeding aan de Harvard T.H. Chan School, legt aan het magazine Health uit waar de ophemeling van kokosolie vandaan komt. “Sommige mensen beweren graag dat kokosolie anders in het lichaam opgenomen wordt dan andere verzadigde vetten.”, aldus dr. Willet. “Een inspectie van 21 studies die dit jaar in Nutrition Reviews gepubliceerd zijn, weerleggen die bewering. Er is geen bewijs dat kokosolie gezond voor ons is.”

Moeten we dit vet dan helemaal vermijden? Natuurlijk niet. Kokosolie heeft een specifieke smaak die een extra touch kan geven aan een gerecht. Het kan geen kwaad om het ingrediënt af en toe te gebruiken om je eten lekkerder te maken. Voor de dagelijkse maaltijden kook je echter beter met iets anders, bijvoorbeeld met olijfolie.