Eten en drinken met soms nare gevolgen

5 weetjes over scheetjes, urine en shit.

We weten allemaal dat het eten van bonen een paar uur later een partijtje ‘rukwinden’ via je achterste kaken laat ontsnappen die je zowel qua geur als geluid in verlegenheid brengen en méér dan je lief is. Dezelfde gênante darmgassen ontsnappen als je je tegoed doet aan o.a. bananen, perziken, kool, uien, spruitjes, eieren en vis. En wie gek is op geurige kazen, zal in de meeste gevallen een bijzonder kwalijke stank nalaten.

Ook door het nuttigen van veel koolzuurhoudende dranken zoals cola, spuitwater en bier zal je ongewild veel moeten boeren of winden laten. Niemand maakt zich nog veel zorgen om deze natuurlijke reacties, maar erger wordt het, wanneer je in het ‘heilig huisje’ -de wc- in alle privacy vaststelt dat je urine en/of je ontlasting abnormaal oogt of ruikt. Je zou niet de enige zijn die in paniek slaat en meteen een afspraak maakt met de huisarts.

[related-posts]

In vele gevallen is er geen reden tot bezorgdheid. Bepaalde etenswaren en dranken ontwikkelen in je spijsverteringsstelsel zulk proces, dat de uitscheiding ervan geen alledaags tafereeltje is. Hieronder een aantal nuttige weetjes:

1. Rode bieten:

In verschillende diëten worden rode bieten aangeprezen als een absoluut voedingssupplement en een slankmaker. Maar zowel rauw, gekookt of in de vorm van sap kleuren rode bieten meestal én je urine én je stoelgang rood! Het oogt als bloederigheid en wellicht heeft elke huisarts hierover wel een pittige anekdote te vertellen.

bietjes

2. Asperges:

Bepaalde zuren in deze lekkere groente in combinatie met een zwavelverbinding geven een sterke stank af bij het plassen. De stank wordt nog versterkt als je aan de bereidingen of aan de maaltijd een witte wijn toevoegt.

Asperges

[related-posts]

3. Braambessen:

Net als rode bieten kan het eten van braambessen voor een verrassing zorgen in het toilet. Omdat de bessen veel sappen bevatten, zal het bloederig vocht zich eerder uiten in de urine dan langs anale weg. Raar maar waar: het eten van veel rabarber kleurt je urine… roze!

braambessen

4. Vitaminesupplementen:

Een essentiële vitamine waaraan velen van ons een tekort hebben is B2. Een extra kuur op basis van dit voedselsupplement kan op korte termijn weldadig zijn, maar in de wc-pot zal je opschrikken van de kleur van je urine. Die is dan haast knalgeel. Overdag is dit normaal, maar ‘s ochtends zou die weer zijn normale lichte kleur moeten aannemen.

[related-posts]

5. Medicijnen:

Medicatie allerhande kan de kleur en de geur van je plas en je stoelgang danig veranderen. Zelfs een groen- of blauwkleurige plas zijn geen zeldzaamheid. Een simpel telefoontje naar je behandelende huisarts kan je van je twijfels verlossen. Doén!

medicijnen