Enkele tips tegen schimmelnagels

Schimmel is een weerbarstige huidziekte.

Schimmel komt het meest voor onder en rond de teennagels en wie er last van heeft, schaamt zich er voor. Het oogt immers niet bepaald gezond en vaak worden schimmelnagels geassocieerd met slechte hygiëne. Onterecht, want zelfs al neem je dagelijks een douche of een bad, de aanraking met water kan de schimmel nog sneller doen uitbreiden.

Het is niet ongewoon dat mensen die regelmatig gaan zwemmen of de sauna bezoeken ermee opgescheept zitten. Daarom wordt altijd aangeraden om in zwem- en saunacomplexen slippers of sandalen te dragen. Je voeten herhaaldelijk goed afdrogen is dan ook belangrijker dan ze te spoelen met water. Ook in je eigen badkamer is dit hét advies.

[related-posts]

Naarmate het ouder worden verhoogt de kans op schimmelnagels en vaak gaat dit gepaard met eelt aan de hielen. Of je besmet raakt, hangt af van je persoonlijke weerstand. Eenmaal je schimmelnagels hebt gehad, komen ze na een eerste behandeling vrij snel terug. Maar je kan alvast je voorzorgen nemen: elke dag propere katoenen of wollen sokken dragen, niet elke dag hetzelfde paar schoenen dragen en thuis een paar slippers of goed ventilerende pantoffels aantrekken. Blootvoets lopen is geen optie, omdat je schimmels kan oplopen via huidschilfers van andere bewoners bijvoorbeeld.

Wat doe je er tegen? Dat vraag je best aan je huisarts en vermoedelijk zal die je orale medicatie voorschrijven, omdat dit de eenvoudigste en meest effectieve manier blijkt om schimmelnagels te bestrijden. Bij de apotheek zijn andere middeltjes vrij te verkrijgen, zoals speciale ‘stiften’ of lak om op de teennagels aan te brengen. Sprays of poeders in je sokken en schoenen aanbrengen heeft weinig zin, zeker als je ook hinder ondervindt van zweetvoeten.

[related-posts]

Een teennagel die volledig is aangetast door schimmel zal afbrokkelen of zelfs afsterven. Na een goede en volgehouden behandeling zal vanzelf een nieuwe, gezonde nagel aangroeien.

Wij kunnen je niet garanderen dat we met deze tips de nagel op de kop slaan, maar je weet maar nooit!