Een lintworm in je lijf wens je niemand toe

En al zeker niet als hij in je hersenen huist!

Vroeger kwam de kwaal meer ter sprake dan nu, maar toch blijken er in ons land nog altijd meer dan 13.000 mensen per jaar behandeld te worden om de levende (!) lange worm uit hun lijf te krijgen. Een lintworm voelt zich best thuis in je darmstelsel en je buikholte en kan er verscheidene jaren grote sier maken. Hij eet immers gulzig met je mee, waardoor je als patiënt een bijna onophoudelijk hongergevoel hebt. Maar meestal gaat dit slechts gepaard met vage maag- en darmklachten. Naarmate de tijd dat de worm in je lichaam verblijft, groeit hij ook (tot 10 meter lang!) en zullen de buikkrampen toenemen. Een behandeling duurt dan ook doorgaans enkele weken voordat het laatste eindje van de worm in de wc-pot belandt.

De grootste risicopatiënten zijn mensen die veel rauw vlees eten. Ook het eten van sushi kan een lintworm in je lijf tot leven brengen. Al bij al kan de worm weinig schade berokkenen aan je algemene conditie, maar erger wordt het wanneer dit vieze beestje in je longen, je lever en zelfs in… je hersenen gaat postvatten. Dit overkwam een Brit van Chinese origine.

[related-posts]

De 50-jarige man heeft vier jaar lang met een lintworm in zijn hersenen rondgelopen voor specialisten erachter kwamen dat de parasiet er schuilhield. Al in 2008 had hij zich aangeboden bij verschillende artsen met klachten over hoofdpijn, geheugenproblemen, duizelingen en verlies van zijn reukvermogen. Precies omwille van zijn almaar zwakker wordende geheugen vreesde men eerder voor één of andere psychische aandoening.

Pas na een zoveelste biopsie werd de lintworm ontdekt, die zich in die vier jaar tijd stapjesgewijs -amper 5 centimeter- van de ene naar de andere kant van de hersenen had bewogen. Dat een lintworm zich ín het hoofd van een mens nestelt, is erg zeldzaam. In Europa zijn nog maar twee gelijkaardige gevallen van zo’n voorval gemeld. In China zijn dat er sinds 1882 nagenoeg duizend.

Hoe dan ook, de Britse Chinees is via een niet makkelijke chirurgische ingreep eindelijk van zijn ongenode gast verlost, maar voelde zich de afgelopen 4 jaar naar eigen zeggen wel als ‘een dooie pier’!