Een dutje kan wonderen doen

Maar dan moet je er wel anderhalf uur voor uittrekken.

Ruimtevaartorganisatie NASA weet veel over gezondheid. Moet ook wel, als je regelmatig mensen voor onbepaalde tijd de ruimte instuurt en geen catering aan boord hebt. De organisatie heeft tientallen wetenschappers in dienst die sinds jaar en dag niet anders doen dan de grenzen van onze gezondheid aftasten. Hun onderzoeken zijn niet alleen belangrijk voor ruimtevaarders, maar ongeveer de hele medische wereld kijkt reikhalzend uit naar de resultaten en hun rapporten. Ze dienen de mensheid, tout court.

Onlangs werd een studie van NASA gepubliceerd, waarin de zin en onzin van een dutje uit de doeken werd gedaan. De zogeheten ‘power nap’ is inderdaad het middel om nieuwe energie op te doen, maar dan zou zo’n ‘schoonheidsslaapje’ wel 90 minuten moeten duren. En voor de meeste werkende mensen is dit langer dan hun middagpauze. Wie zijn dutje te vroeg onderbreekt, ervaart eerder nadelen dan voordelen.

[related-posts]

De onderzoekers gaan ervan uit dat je tijdens je dutje ook daadwerkelijk slaapt. Een halfuur of een uur is niet voldoende, omdat je dan nog midden in je slaapcyclus vertoeft. Elke cyclus van licht naar diepe en opnieuw naar lichte slaap duurt 90 minuten en die regel geldt voor eender wie. In sommige Amerikaanse bedrijven zijn al slaapruimtes voorzien en raadt men de werknemers ook ten stelligste aan er gebruik van te maken. Blijkt immers dat een degelijke ‘power nap’ loont, in de bijna letterlijke zin van het woord.

Een dutje verlaagt je stressniveau en verhoogt je productiviteit. Het herstelt je hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan en creatief te denken. Bovendien is deze slaap ook goed voor het deel van je geheugen dat emoties en procedures opslaat, zoals het leren van nieuwe vaardigheden.

[related-posts]

Volgens het rapport doe je er best aan je siësta te plannen. Die gun je jezelf best tijdens de middaguren, want psychologisch komt het erop neer dat je twee keer fris aan je dagtaak begint. Velen hebben nood aan een dutje ná hun werk of na het avondeten thuis. Mensen die zich daaraan bezondigen, hebben doorgaans te maken met heuse ‘slaapproblemen’ en functioneren heel matig overdag.

computerpause

En nu ga ik mijn pc een siësta gunnen. Misschien wordt die na anderhalf uur ook opnieuw een beetje sneller…