Een bloeddrukmeter: het ideale kerstgeschenk?

Iedereen zou geregeld zijn bloeddruk moeten meten.

Wereldwijd hebben 4 op de tien mensen een te hoge bloeddruk of ‘hypertensie’ zoals het in medische kringen wordt genoemd. De meesten wéten het niet eens, al voelen zij zich niet altijd kiplekker, zonder daarvan de oorzaak of de gevolgen te kennen. Het is dus niet eens zo’n gek idee om een bloeddrukmeter als kerst- of nieuwjaarscadeau te vragen.

Zeker rokers, mensen met overgewicht, suikerziekte, te hoge cholesterol en personen die nauwelijks of niet aan een beetje beweging toekomen, hebben er alle belang bij om een bloeddrukmeter in huis te hebben. Een te hoge bloeddruk is immers de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Men spreekt van te hoge bloeddruk als de bovenste waarde de 14 overschrijdt. Waarden van 16 en hoger zijn ongetwijfeld onrustwekkend. Den mag je ervan uitgaan dat je dringend je levensstijl moet veranderen.

[related-posts]

Het vreemde is dat zelfs je huisarts nooit jouw juiste waarden kan meten. Uit onderzoek blijkt immers dat bij de meeste doktersbezoeken de bloeddruk vanzelf iets de hoogte ingaat, omdat je je gespannen voelt. Bovendien kunnen je bloeddrukwaarden opmerkelijk verschillen in de loop van de dag. Een goede huisarts zal je meestal zelf aanraden een bloeddrukmeter in huis te halen en op verschillende dagen en tijdstippen een meting te doen.

Tegenwoordig vind je, zelfs via internetshoppen, een uitgebreid gamma aan bloeddrukmeters op de markt en ook de aankoopprijzen kunnen danig verschillen. Het best koop je er één bij de apotheker, omdat je dan zeker bent dat de bloeddrukmeter gevalideerd is. De klassieke bovenarmband met pompje blijkt nog altijd de beste waardemeter.

[related-posts]

Je bloeddruk meten doe je bij voorkeur in ontspannen toestand en nadat je een poos in je zetel hebt stilgezeten. Een halfuur vooraf vermijd je best een eetmaal of het drinken van cafeïnerijke of alcoholische dranken. Zelfs het roken van twee sigaretten kan je bloeddruk al behoorlijk verhogen. Als je waarden vanaf de eerste meting niet ‘normaal’ zijn, herhaal je de meting gedurende één week; twee keer in de voormiddag en twee keer in de namiddag en je noteert de waarden op een lijstje. Een goeie arts zal zelfs blij zijn dat je dit doet, want daaruit kan hij al heel wat conclusies trekken en je desgevallend medicatie voorschrijven.

Overigens kan je op een natuurlijke wijze je bloeddruk in evenwicht brengen door het eten van bepaalde voedingswaren. Je vindt ze ongetwijfeld via internet. Maar al bij al blijft de boodschap: hou niet zozeer de bloeddrukmeter in de gaten dan wel jouw levensstijl!