Een bierbuik heeft weinig te maken met je alcoholverbruik!

Een zittend beroep is dé oorzaak van dit verschijnsel.

Zelfs de Dikke Van Dale omschrijft het woord ‘bierbuik’ als “een dikke buik van het bierdrinken”. Vooral mannen hebben ermee te kampen, terwijl vrouwen die regelmatig bier drinken er net een slanker figuur op nahouden.

Vooreerst heeft een bierbuik te maken met ‘vetophoping’ en dit heeft eerder te maken met je voedselgebruik dan wel met wat je als drank nuttigt. Bij vrouwen zal vetophoping zich vooral etaleren in de heupen, de bovenarmen en -benen, bij mannen in de eerste plaats in de buikstreek. Eenmaal mannen de dertig jaar zijn gepasseerd, is de kans groot dat ze ‘een bierbuikje’ kweken. Aanleg en leefgewoontes kunnen de omvang ervan vergroten en al zeker wanneer ze een ‘zittend beroep’ uitoefenen. Dan mag je al wel en halfuurtje sporten per dag, dit weegt niet op tegen de pakweg 8 uren die je dagelijks doorbrengt voor je pc of je stuurknuppel. En niet alleen een dikke buik, maar ook ‘een dikke kont’ zijn het gevolg van je algemeen zittend gedrag.

[related-posts]

Een bijkomende oorzaak van buikvet is stress. Bij stress wordt het ‘stresshormoon’ cortisol aangemaakt, een belangrijk hormoon dat vetopslag in de buik bevordert. Hierdoor ontstaat een disbalans in de hormonen, en die hormoonspiegel wordt nog verder uit balans gebracht door een ongezond voedingspatroon en te weinig bewegen.

Markant onderzoeksmateriaal:

60% van de mannen met een zogenaamd ‘bierbuikje’ schamen zich om hun voorkomen, terwijl 40% van de vrouwen het bierbuikje van hun partner best aantrekkelijk vinden!