Wat te drinken en eten bij keelpijn!

EHBK.

De koudere temperaturen, het nat weer en de nog-niet-zo-perfect aangepaste winterkledij van de afgelopen (en komende) dagen zijn jammer genoeg de perfecte formule voor een verkoudheid. Je kent vast heel wat mensen die de laatste dagen constant aan het snuiten of niezen waren, of erger: die niet konden gaan werken door de griep!

Een van de eerste symptomen is een pijnlijke keel, en dat is bijzonder vervelend! Pijn bij het slikken, een gezwollen keel of een hese stem? We hebben het allemaal al gehad, en hebben allemaal al verscheidene dingen geprobeerd. Hoe sneller die keelpijn weg is, hoe beter! Daarom hebben wij een handleiding opgesteld voor EHBK – Eerste Hulp Bij Keelpijn!

1. Gorgelen met zoutwater

Dit trucje klinkt (en is) walgelijk, zeker wanneer ik je vertel dat het gaat om warm zoutwater. Verscheidene studies hebben aangetoond dat een paar keer per dag gorgelen met warm zoutwater bijzonder effectief is in het bestrijden van keelpijn. Het vermindert de zwelling en zorgt ervoor dat slijmen loskomen, waardoor bacteriën veel sneller weggespoeld worden. Een halve theelepel zout per glas water kan dus wonderen doen! (Onthoud wel dat je het niet moet inslikken, maar uitspuwen!)

1016_marshmallow_630x420


2. Marshmallows

Na het walgelijke zoutwater, kan je genieten van marshmallows die je keelpijn nog beter zullen bestrijden! Het sap van de marshmallowplant wordt al eeuwen gebruikt als hoestsiroop, en hoewel de marshmallows zoals wij die nu kennen nog maar weinig gelijk hebben met de plant, hebben ze wel hetzelfde effect. De gelatine verzacht en beschermt de gezwollen keel door er een ‘beschermlaagje’ over te smeren. Als dat niet handig is!

3. Honing

Je grootouders hebben het je vast altijd al gezegd: wanneer je keelpijn hebt, moet je warme melk met honing drinken! Het is zo’n oude volkswijsheid die volledig correct blijkt te zijn. Honing is rijk aan antioxidanten en antimicrobiële stoffen die je immuunsysteem een gigantische boost geven. Daarnaast verhogen de natuurlijke suikers de productie van endorfine én speeksel, waardoor de luchtwegen gemakkelijker vrijkomen!

Of je de honing nu oplost in melk, water of thee, dat doet er niet toe. Zolang je maar zeker 2 eetlepels honing per dag binnen hebt!

476245338_xs


4. Thee

Warme drankjes zijn sowieso goed voor je keel. Thee is een gekende én effectieve manier om je keelpijn te verzachten, maar je moet er wel op letten dat het gaat om groene of zwarte thee. Geen zoete thee zoals rozenbottel, maar wel thee zoals kamille-, tijm-, salie-, of muntthee!

5. Salie

Salie moet een vaste waarde worden in je winterkeuken. Het vecht tegen ontstekingen, verzacht pijn, verhoogt je weerstand én geneest beginnende ziektes nog voor ze uitbreken! De mogelijkheden zijn trouwens eindeloos: combineer tip 3, 4 en 5 door saliethee te zetten, of maak een pompoen-salie puree om je hele gezin te wapenen tegen de komende griepepidemie!

X. Veel groenten

Wanneer je ziek bent, is het imperatief om veel water te drinken en veel gezonde dingen te eten. Kolen, wortelen, bananen en alle groene bladgroenten in het bijzonder zijn sterke aanraders om op het menu te zetten! Die zitten boordevol vitaminen en mineralen die je immuunsysteem alleen maar ten goede komen.

fresh-vegetables-1265922