Drink lekker veel koffie, want volgens de wetenschap is het goed voor je

Allemaal aan de filterkoffie.

Wie echt gezond wil leven, drinkt best drie tot vijf koppen filterkoffie per dag. Daarbij maakt het niet uit of er cafeïne inzit of niet. Aldus de experten: “Mensen die dagelijks koffie drinken hebben een lager risico op hartziekten, beroertes en diabetes, bleek uit een grote meta-analyse. Het maakt in het geval van diabetes niet uit of het koffie met of zonder cafeïne betreft. Het laagste risico werd gevonden bij mensen die drie tot vijf kopjes per dag dronken.”

Belangrijk is dat het hier over filterkoffie gaat. Onder die categorie vallen koffie die gemaakt is met filters of pads, oploskoffie, koffie uit een koffiebar of café en in sommige gevallen ook koffie uit een automaat. Ongefilterde koffie verhoogt het LDL-cholesterol en is dus geen gezonde keuze. Onder die categorie vallen kookkoffie, koffie gemaakt met een French press of cafetière, en Griekse en Turkse koffie. Ook espresso en koffie uit cups zijn niet zo goed, maar eentje per dag kan geen kwaad.

Moraal van het verhaal: koffie is het nieuwe superfood. En dat is geen overdrijving (of toch maar een klein beetje.) Vul je thermoskan dus met de beste homemade filterkoffie en slurp erop los.