Drink lekker veel koffie, want volgens de wetenschap is het goed voor je

Echt waar.

Val je ook bijna van je stoel van verbazing? Toch liegen we niet. Het is gezond om veel koffie te drinken. Dat verklaart een team van gezondheids- en voedingswetenschappers uit Nederland. Gaby Herweijer, Jolien Klamer, Marijke Berkenpas en Liesbeth Smit schreven samen het boek Eet als een expert, waarin ze de feiten van de fabels scheiden. Een van die feiten gaat over de effecten van koffie. Zo is je gezondheid het meest gebaat bij het drinken van drie tot vijf koppen koffie per dag. Als dat geen goed nieuws is! Toch voor hen die naar cafeïne smachten en onmogelijk uit hun bed te krijgen zijn zonder het vooruitzicht aan het bittere zwarte goud.

Is koffie niet ongezond?

Er wordt vaak beweerd dat koffie, en vooral cafeïne, slecht voor ons is. Voor wie het nog niet weet: cafeïne is een opwekkende stof die in thee, koffie, cola en energiedrankjes terug te vinden is. Het is waar dat de stof vrij verslavend is en sommigen er gevoeliger voor zijn dan anderen. Zo zullen sommige mensen er niet goed door kunnen slapen en/of hoofdpijn van krijgen. Ook worden vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn aangeraden om cafeïne te vermijden.

Voor de rest zijn er geen gevaren, aldus de experts: “Er is geen bewijs voor negatieve gezondheidseffecten van dit oppeppende stofje op de lange termijn.” Je kan zonder problemen zo’n 400 mg cafeïne of 4 tot 5 koppen koffie per dag drinken. Bij thee kan de hoeveelheid cafeïne per variatie nogal verschillen. Zo tussen 7 en 12 koppen thee per dag kunnen door de beugel.

[related-posts]

Oké, oké, maar van koffie droog je toch uit?

Neen, ook dit is een fabel. Koffie droogt je niet uit en je zal er niet meer van moeten plassen. Alhoewel dit vaak beweerd wordt, is er geen bewijs dat je door het drinken van koffie meer vocht verliest. Integendeel: koffie helpt om genoeg vocht binnen te krijgen. Het drinken ervan draagt op dezelfde manier bij als water. Als je geen zin hebt om 2 liter water per dag te drinken, mag je dus gerust afwisselen met koffie. Wat wel klopt, is dat mensen die weinig cafeïne drinken, iets vaker zullen moeten plassen. Op 24 uur blijft de totale hoeveelheid urine echter gelijk.

Het drankje kan je gezondheid op nog andere specifieke domeinen verbeteren, zoals je kunt lezen op de volgende pagina.

(Welke voordelen heeft het drinken van koffie nog? lees verder op de volgende pagina)