De nies in de neus? Opletten met sprays

Beter een ongevaarlijke en helende spray met doktersvoorschrift.

Wellicht zie je in jouw omgeving ook al heel wat mensen staan snotteren. Ze hebben het al vroeg vlaggen: een kwaaltje waaraan zowat iedereen een bloedhekel heeft, in de eerste plaats omdat het meestal langer aanhoudt dan een week. Een verstopte neus of een loopneus probeert men dan meestal ook zelf te lijf te gaan met allerlei inhalators, neusdruppels en neussprays. Maar die blijken lang niet gezond en kunnen tot veel erger leiden dan een ‘kwaaltje’.

Onderzoekers van de Universiteit van Gent en de Université de Liège screenden meer dan 8.000 patiënten uit 180 Belgische apotheken. 895 snotterende mensen werden bereid gevonden om een aantal proeven te ondergaan. Het merendeel had langer dan twee weken last van een verstopte neus. Daarvan gebruikte meer dan de helft een neusspray, die ze willekeurig aankochten in de apotheek. De middeltjes zorgden wel vrij snel voor een verlichting en een afname van het neusvocht, maar niemand raakte binnen de week van de kwaal verlost. Bijgevolg kochten ze een nieuwe spray en de week erna nóg een spray.

[related-posts]

“Fout!”, zegt professor Philippe Gevaert van UZ Gent, “Eigenlijk mag je die maximaal zeven dagen gebruiken. Een langdurige loopneus wijst meestal op een ontsteking en die wordt best behandeld met nasale corticosteroïden. Die zijn allen op voorschrift te verkrijgen en beginnen pas na enkele dagen te werken. Maar ze zijn ontegensprekelijk meer afdoend dan de middeltjes die je zonder voorschrift in je apotheek koopt.”

De professor vindt overigens dat reclame voor sprays of druppels verboden zou moeten worden. Wie ze overmatig gebruikt, komt in een vicieuze cirkel terecht. Je lichaam is dan niet meer in staat om je neus zelf te ontzwellen. Integendeel, het neusslijmvlies zal telkens opnieuw opzwellen en in vele gevallen kan dit leiden tot een ernstige ontsteking van de sinussen, gepaard gaand met hoofdpijn en soms ook oorpijn.

[related-posts]

Nu je eerstdaags toch langs je huisarts moet voor een griepvaccin, vraag dan meteen een voorschrift voor een degelijke neusspray. Een ongeopend flesje in je apotheekkastje is nooit weggegooid geld!