De beste remedie tegen enige vorm van verslaving?

Het woord is sterker dan het beeld.

Google is voor velen een vriend des huizes. Meer nog: het is je huisarts en je psycholoog geworden, dé oplossing voor al je problemen. Já, je vindt er tal van antwoorden op je vragen, maar de items en sites zijn zo uiteenlopend en gedateerd, dat je op den duur kop noch staart krijgt aan een wezenlijke oplossing voor je persoonlijke probleem.

Medische hulpverleners hebben een broertje dood aan dergelijke moderne media. Mensen maken hun eigen diagnose op basis van wat ze aan informatie via internet te grabbel krijgen. En in de meeste gevallen is die ronduit fout. Een facelift, een borst- of penisvergroting, een afslankingsprogramma of het stoppen met roken of alcohod l,… via diverse sites mét beeld probeert men je te overtuigen van een resolute ingreep. Ik vrees dat het aantal mensen dat inging op dergelijke aanbiedingen niet meer te tellen is, laat staan de bedragen die ze ervoor betaalden.

[related-posts]

Blijkt dat het vertrouwen in digitaal advies het afgelopen jaar danig verminderd is en dat potentiële patiënten zich opnieuw wenden tot artsen en deskundigen, waarmee ze tenminste verbaal contact kunnen hebben. Tegelijk hebben deskundigen ondervonden dat men tijdens de noodzakelijke slaap kan ‘inpraten’ op de ‘verslaafden’. Eigentijdse psychologen en psychiaters hebben de kracht van het woord ontdekt.

Audio-opnames zijn hipper dan ooit. Via je oortelefoontje krijg je ’s nachts herhaaldelijk hetzelfde bandje doorgestuurd en dus ook dezelfde boodschap. Je realiseert het je niet, maar onbewust neem je het wel in je op. En dit gaat niet alleen om klank: wát gezegd wordt, roept ook de precieze droombeelden bij je op. In China is dit momenteel een hype: fervente ex-rokers staan op met de idee dat ze nooit hebben gerookt, snoepers verfoeien elke vorm van suikers en alcoholisten kunnen geen bier of wijn meer ruiken!

Wil hier iemand opstaan die dit idee in eigen land lanceert?…