Dafalgan werkt sneller met dit drankje

0
1481

Doctoraatsonderzoek.

We hebben het allemaal in huis: een Dafalgan voor als we ergens pijn hebben. Uit het doctoraatsonderzoek door Jens Van Den Abeele blijkt dat oplosbare bruistabletten sneller effect hebben dan als je een tablet of pilletje doorslikt met water.

Van Den Abeele deed zijn onderzoek aan de afdeling Farmacotechnologie en Biofarmacie, van de KU Leuven. Zes gezonde vrijwilligers werkten mee aan het onderzoek. Een belangrijke conclusie was dat het effect van het biocarbonaat in bruistabletten kan nagebootst worden door bruisend water te gebruiken.

(lees verder op de volgende pagina welk drankje het beste is met een Dafalgan-pilletje)

De mate van opname van paracetamol in het bloed diende uiteraard als voornaamste parameter. Als de proefpersoon het pilletje of de tablet doorslikte met kraantjeswater werd de maximale concentratie paracetamol in het bloed pas bereikt na 95 minuten. Bij bruiswater was dit al na amper 35 minuten het geval.

Het onderzoek werd wel uitgevoerd door telkens tussen 150 en 240 ml kraantjeswater of bruiswater te drinken bij de inname van een pilletje of tablet. In de praktijk doet 42% van de Vlamingen dit slechts met de helft daarvan en 37% zelfs maar met een slokje.

GEEN REACTIES