Ben jij sinds 2015 ook een vegetariër?

Het zou één van je goede voornemens kunnen zijn.

In het lijstje van de meest geuite goede voornemens in het nieuwe jaar, valt dit plan net buiten de top 10. Voorgaande jaren haalde dit nog wel de toplijst, maar de jongste tijd komt het onderwerp veel minder ter sprake. Bovendien blijkt het aanbod van vegetarische maaltijden in restaurants en winkelketens danig te verminderen. Tenzij de vegetariërs zelf het heft en de kookpotten in handen hebben genomen…

Daarnaast is er altijd de discussie: eet een vegetariër of ‘veganist’ wél vis of is het vis noch vlees? Volgens de algemene voedingsleer wordt vegetarisme als volgt omschreven: ‘Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte), vis, schaaldieren en insecten eet, of voedsel waarin deze voedingsmiddelen zijn verwerkt. Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel en gelatine, worden ook uit de voeding weggelaten. In plaats van vlees en vis eet men plantaardig voedsel als fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten, eventueel aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren.’

[related-posts]

In India is één derde van de bevolking ‘totaal-vegetariër’, in ons land slechts 2 à 3%  en in Nederland iets meer. Een decennia geleden lagen die percentages opmerkelijk hoger, maar toen werd er ook voortdurend op gehamerd dat we onze voedingsgewoontes moeten veranderen. Het werd ei zo na een rage, maar al na korte tijd was het enthousiasme uitgeblust.

Maar stél dat de rage wereldwijd een gewoonte was geworden, zou je je dan kunnen voorstellen wat dit op grote schaal zou betekenen voor onze aarde? In dit schitterende animatiefilmpje wordt het kort maar haarfijn uitgelegd:

Video “Iedereen vegetariër”: