Bang van een spuitje? Slik het in!

Revolutionaire medische uitvinding verzacht de pijn.

Er bestaat zoiets als een ‘naaldfobie’. Een flink aantal kinderen en volwassenen doorstaat alle angsten wanneer ze nog maar een spuitje zién. De schrik voor een injectie gaat zo ver dat dokters en verplegend personeel soms brutaal bij de armen worden gegrepen en ze bijgevolg in vele gevallen naast de ader prikken. Maar dit is nu net het voordeel van een injectie: de medicatie belandt direct in de bloedbaan. De meeste medicatie wordt in ons maag-darmstelsel afgebroken alsof het voedsel is. De werkzame stoffen komen op die manier nooit aan hun taak toe.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technologie (MIT) hebben onlangs een pil ontwikkeld die de essentiële functie van een injectie perfect vervangt: een capsule die je gewoon doorslikt, maar die in wezen vol zit met kleine roestvrije naaldjes die vrijkomen in je maagwand. En dit gebeurt zonder enig gevoel van pijn. In de maagwand zitten immers geen pijnreceptoren.

[related-posts]

Wanneer de capsule zichzelf heeft leeggespoten, vervolgt hij de natuurlijke verteringsgang. Onderweg wordt hij bedekt met een laag slijm, waardoor je bij de uitscheiding niets ervaart van de naaldjes.

Zelfs in schrijftaal klinkt dit alles toch nog altijd een tikje beangstigend. Met bijgaand filmpje wordt deze pil al iets makkelijker om slikken:

Video over nieuwe pil: