Almaar meer kinderen moeten brillen

Dit is eerder goed dan slecht nieuws!

Eén van de ergerlijkste ouderdomskwalen die ikzelf ervaar, is dat mijn gezichtsvermogen er zienderogen -wat een toepasselijk woordgebruik!- op achteruitgaat. En veel erger: ik heb minstens vier brillen met verschillende dioptrieën nodig, wil ik mijn eigen dagelijkse waarnemingen nog in de hand houden: een leesbril voor de kleine lettertjes in mijn medicatie- en keukenrecepten, een ‘autobril’ om in het verkeer nog functioneel te zijn en die spreekwoordelijk ‘de ogen op mijn gat’ vervangen, een bril die me in staat stelt de ondertitels op mijn tv-scherm te kunnen lezen en de ‘computerbril’ die me heel wat hoofdpijn en kopzorgen bespaart.

Had ik er mijzelf nooit over geconsulteerd via internet, ik zou nooit geweten hebben dat de sterkte van je brillenglazen danig kan afhangen van de situaties, waarin je een bril echt nodig hebt. Het mag lachwekkend klinken, maar ik beschik over een setje van zowat 10 verschillende brillen en die liggen allemaal binnen handbereik op de bepaalde plaatsen waar ik ze nodig heb: in de wagen, in de badkamer, in de tv-kamer, de keuken, het toilet, de living, de slaapkamer, enz. Vooral mijn ‘computerbril’ is belangrijk, omdat die qua dioptrie duidelijk verschilt van mijn gewone leesbril. In feite heb ik nog een extra bril nodig: één die me voldoende vertegezicht geeft om op zoek te gaan naar die ene essentiële leesbril!

[related-posts]

Uit een recent rapport van de Christelijke Mutualiteiten blijkt dat ook het aantal brillende kinderen spectaculair is gestegen. In iets meer dan tien jaar is dit aantal maar liefst verviervoudigd! De meeste kosten worden weliswaar terugbetaald, maar dé vraag die velen zich meteen stellen is dan: is dit fenomeen te wijten aan het stijgende gebruik van schermpjes, computers en tablets? Néé, dus!

Het verschil met vroeger is, dat een screening naar oogproblemen al in de peutertijd gebeurt en dat een bril bepaalde oogcorrecties kan bevorderen. Hetzelfde gebeurt met tandcorrecties. Het dragen van een ‘beugel’ is intussen al jaren geen onderwerp van spot meer. Integendeel, zelfs op latere leeftijd laten vrouwen en mannen maar al te graag hun (herstellende) tanden zien!

[related-posts]

Een mooie rij tanden mag dan wel een aanstekelijke lach om je mond toveren, de ogen zijn ‘de spiegels van de ziel’. Een pasgeboren baby mag dan wel zo goed als blind zijn, de ogen zijn de zintuigen die zich het snelst ontwikkelen. Een kind van 7 jaar heeft een even ontwikkeld gezichtsvermogen als een volwassen persoon (!). Precies daarom is een schare oogartsen de jongste jaren in de weer om gezichtsproblemen al in een vroeg stadium op te sporen. Met of zonder bril!…