Alles wat je moet weten over de menstruatiecup (maar écht!)

Een rebelse heldin voor je vagina.

De laatste tijd is er veel te doen rond de menstruatiecup. Dat is een siliconen “opvangbeker” in de vorm van een bel. (Denk aan de klokken uit De klokkenluider van de Notre Dame, maar dan ietsje minder groot.) “Nooit van mijn leven”, denken veel vrouwen wanneer ze de eerste keer over de menstruatiecup horen en de hoofdreden daarvoor is dat je het, in tegenstelling tot andere producten, hergebruikt. Akkoord, het is even wennen dat je zoiets hergebruikt, maar alles is een kwestie van gewoonte. Stel je voor dat we in een maatschappij zouden leven waarin onderbroeken bij elke beurt weggesmeten worden? Hoe vuil zouden we een herbruikbare onderbroek dan vinden? Toch?

Hier zijn 7 redenen waarom een menstruatiecup jouw onverwachte geschenk uit de hemel is, ook al denk je nu nog van niet. (Op het einde van dit artikel ben je ongetwijfeld overtuigd.)

1. Ze zijn een plezier voor je portemonnee

Als je naar het kostenplaatje van een menstruatiecup kijkt, lijkt deze uitspraak op het eerste gezicht een leugen. Zo’n cup kost gemiddeld 30 euro. Dat is inderdaad best een grote kost in één keer. Zeker als je beslist om ook nog bijhorende zeep en sterilisatiemiddelen te kopen.
Maar – en het is een grote maar – een cup gaat 3 tot 5 jaar mee. Sommige merken beweren zelfs dat je tien jaar met hun product verder kan. Als je daarmee rekening houdt, zijn de kosten snel gemaakt. Die cup is extreem goedkoop en heb je na een jaar teruggewonnen. Voor 30 euro krijg je trouwens heel wat. Want zeg nu zelf: ziet dit pakje er niet extreem luxueus uit?


2. En ze zijn een cadeau voor het milieu

Als je een cup ten minste drie jaar kunt gebruiken, spaar je daar hopen en hopen tampons en/of maandverband mee uit. Er bestaat geen milieuvriendelijkere of duurzamere oplossing. Het merk organicup visualiseerde even hoe de milieuwinst eruitziet, want een afbeelding zegt nog altijd meer dan duizend woorden.


(lees verder op de volgende pagina)