Hoe ziek is papa of mama?

Prachtinitiatief van Gentse ziekenhuis AZ Sint-Lucas.

Eerstdaags brengt het ziekenhuis op eigen initiatief een boek uit onder de titel ‘Lucas en de ziekte die kanker heet’. Het moet de zieke volwassenen helpen om het moeilijk bespreekbaar onderwerp duidelijk te maken aan hun kinderen en/of kleinkinderen. Door middel van tekeningen en tekst krijgen ze allerhande tips.

Lucas boek 2

‘Lucas en de ziekte die kanker heet’ is zowel een voorleesboek als een kinderboek. Het vertelt het verhaal van de mama van Lucas die een kankerpatiënte is. Aan de hand van mooie illustraties worden de behandeling en het eventueel herstel uitgelegd op het niveau van kleine kinderen.

[related-posts]

Uniek aan het boek is de dubbele functie: het bevat een prentenboek voor de kinderen, maar daarnaast ook een bijsluiter die de ouders, grootouders of hulpverleners op weg helpt om hun ‘verhaal’ zo goed mogelijk te vertellen. Het strikt medische jargon wordt achterwege gelaten, terwijl er wel veel aandacht gaat naar het emotionele proces en de invloed van de ziekte op het dagelijkse leven van de kinderen.

Het Gentse ziekenhuis vond dit boek haast een noodzaak, omdat het verzorgend personeel uit ervaring weet hoe moeilijk het voor kankerpatiënten én hun directe verwanten is om het onderwerp in een aanvaardbaar kader te plaatsen.

Zegt Leen Haesebroek, zorgcoördinator Oncologie: “Je moet slecht nieuws niet verzwijgen, maar kinderen net de kans geven om ermee om te gaan. Kinderen en zelfs kleuters kunnen al vroeg een leugen van een waarheid onderscheiden.”