9 bizarre mythes over maandstonden die mensen doorheen de geschiedenis werkelijk geloofden

3. Menstruatie doodt planten

Ook deze mythe bestond al tijdens de oudheid. De naturalist Plinius de Oudere noteerde wat er zou gebeuren als vrouwen op planten zouden bloeden: “de zaden in de tuin zouden opdrogen en het fruit zou van de bomen vallen.”
Het is bizar dat gelijkaardige mythes ook in andere tijden en op andere continenten opdoken. In het Vietnam van de 19de eeuw was het voor vrouwen verboden om in de opiumhandel te werken omdat hun maandstonden de planten bitter zouden maken.
Ook boeren in Duitsland, Nederland en Spanje geloofden lang dat menstruerende vrouwen de velden deden verwelken.

menstruatie mythe 3


4. Seks is uit den boze

Over seks en menstruaties bestaan verschillende mythes. In het Oude Griekenland beweerde de fysicus Soranus van Ephesus dat het niet mogelijk was om zwanger te worden tijdens de menstruatie omdat “de sappen” het sperma zouden neutraliseren. De Middeleeuwse bisschop Caeserius van Arles dacht dat vrouwen wel zwanger konden worden, maar hun kinderen hadden kans om bezeten te zijn door de duivel. Thomas van Aquino en andere Middeleeuwse theologen waarschuwden voor seks tijdens de menstruatie omdat het een zonde was die tot misvormde kinderen zou leiden.

menstruatie mythe 4


(lees verder op de volgende pagina)