Door deze 7 zonden daalt je IQ opmerkelijk

7 zonden die je IQ laten dalen

Verschillende onderzoeken leiden tot verrassende resultaten.

Als ik jou vraag hoeveel jouw IQ bedraagt, dan heb je daar zonder veel aarzelen wellicht een antwoord op. Iederèèn onderging wel eens een IQ-test maar je kan er donder op zeggen dat de score al lang niet meer dezelfde is als pakweg 10 jaar geleden.

In de vorige eeuw nam het gemiddelde IQ wereldwijd toe en daar hebben betere leefomstandigheden, betere voeding en beter onderwijs ongetwijfeld toe bijgedragen. Nochtans zijn talrijke wetenschappers en onderzoekers het erover eens dat die scores de laatste decennia weer opmerkelijk dalen. En daarvan liggen uiteenlopende oorzaken aan de basis.

1. Kauwgom:

Tot voor kort werd altijd verondersteld dat kauwgom snoepen erg goed is voor je gezondheid en wetenschappers hadden daar ook een verklaring voor. Zij stelden dat op een kauwgom knabbelen goed is voor je gezondheid en je concentratie. Het is a.h.w. een fysieke oefening die de bloedstroom naar de hersenen verhoogt, wat de cognitieve functies -het lerend vermogen en algemene kennis- stimuleert doordat het zorgt voor extra energie.

Kauwgom kauwen


Maar het rapport van een recent experiment van de Cardiff University (UK) spreekt deze theorie volledig tegen: het kauwen leidt af van taken van het korte termijn geheugen, zoals het leren van de volgorde van de items op een lijst. Het voortdurend knabbelen tast het perfect functioneren van onze hersenen aan, stellen de onderzoekers onomwonden.

(lees verder op de volgende pagina)