6 vreemde dingen die ons lichaam doet als beschermingsmechanisme!

Complexe reacties.

Dat ons lichaam bijzonder complex is, hoeven we je niet te vertellen. Bekijk hier bijvoorbeeld maar eens wat er precies gebeurt wanneer je verliefd bent, of hier wat zout met je lichaam doet. Dat er ook grappige en bizarre dingen gebeuren, zoals de productie van maar liefst 1,5 liter speeksel per dag, kan je hier lezen. Hoe vreemd al die dingen ook mogen zijn, ze hebben allemaal een nut – toch min of meer. Wij vroegen ons af waarom we eigenlijk geeuwen, en waarom onze handen verrimpelen wanneer we te lang in bad zitten. In het lijstje hieronder overlopen we de 6 vreemdste dingen die ons lichaam doet als beschermingsmechanisme!

1. Geeuwen

Het hoofddoel van geeuwen is onze hersenen afkoelen nadat die oververhit of vermoeid raakten. Vandaar dan ook dat je voornamelijk geeuwt na een vermoeiende dag of een arbeidsintensieve inspanning. Je lichaam maakt je duidelijk dat het tijd is om te ontspannen of te gaan slapen.

151115993


2. Stretchen

We hebben instinctief de neiging om ’s ochtends onze ledematen uit te rekken en te stretchen. Dit is om ons lichaam voor te bereiden op mogelijk fysieke activiteiten tijdens de dag. Daarnaast herstelt het de bloedsomloop, en worden er endorfines naar de hersenen gestuurd waardoor we goedgemutst aan de dag beginnen.

3. Niezen

We niezen meestal wanneer onze neusgaten ‘verstopt’ raken met allergenen, microben, stof en/of andere bronnen van irritatie. Niezen is een biologische reflex om die ‘viezigheid’ te verwijderen.

4. Spierschokken

Je kent het fenomeen vast wel: je bent bijna diep in slaap en dan word je opeens wakker omdat je getrapt hebt met je been of je partner per ongeluk geklopt hebt met je arm. Het is telkens een willekeurige spierschok die ontstaat als gevolg van een lichamelijk beschermingsmechanisme.

o-sleeping-in-bed-facebook


Wanneer je in slaap valt, daalt zowel je ademhaling als je polsslag. Terwijl normaliter de eerste redelijk snel daalt, zakt de laatste iets trager. Wanneer je echter fysieke inspanningen hebt gedaan een uurtje voor het slapen, zal je polsslag nog trager zakken en dus te lang te hoog blijven. Het is absoluut niet gevaarlijk, maar toch gaat het lichaam over in de beschermingsmodus. Waarom? Omdat je lichaam de combinatie van een snel vertraagde ademhaling en een hoge polsslag interpreteert als de symptomen van nakende sterfte. Als ‘laatste redding’ stuurt het lichaam een schok door je ledematen.

(lees verder op de volgende pagina)