6 vaak vergeten plaatsen die hygiëne meer dan nodig hebben

Overàl bouwen bacteriën een feestje!

Onze levensverwachting wordt almaar hoger en dat hebben we in de eerste plaats te danken aan het feit dat we onszelf veel beter verzorgen dan vroeger. Om maar één voorbeeld te geven: momenteel is een dagelijkse douchebeurt voor velen bijna een gewoonte, terwijl het nog geen 50 jaar geleden de normaalste zaak van de wereld was dat enkel op zaterdag alle leden van een gezin beurtelings in het stortbad gingen staan of een bad namen. En als we nog verder teruggaan in de tijd: in de Middeleeuwen was hygiëne al zeker niet de hoogste prioriteit onder de bevolking. Zo gaf Henry IV, de koning van Engeland, zijn ridders het bevel om minstens… één keer in hun leven een bad te nemen! Je kan je dit nauwelijks voorstellen.

Je goed wassen is een eerste regel om de boosdoeners te bestrijden: in het menselijk lichaam huizen zowat 1.000 verschillende soorten bacteriën en ziektekiemen. Maar die huizen ook in je huis zelf. Omtrent hygiëne hebben we 6 verrassende weetjes verzameld die je in je oren zou moeten knopen. En je hoororganen zijn zelf al een haard van bacteriën!

1. De navel:

Besteed jij ook speciale aandacht aan je navel als je een stortbad neemt? Het merendeel doet het niet. Rob Dunn, een gerenommeerde bioloog aan de North Carolina State University in Amerika, vond in de monsters van navels die hij bij 60 personen had afgenomen maar liefst 2.300 verschillende bacteriën. Die veruiterlijken zich niet alleen in de vorm van pluisjes, maar schuilen veelal diep in de navel. Nog verrassender was dat 1.500 van dit aantal bacteriën nog onbekend waren voor de wetenschap! De navel grondig wassen, spoelen en drogen is dus de boodschap.

Of je een piercing hebt of niet, hygiëne van je navel is belangrijk.
Of je een piercing hebt of niet, hygiëne van je navel is belangrijk.


(lees verder op de volgende pagina)