5 redenen waarom pompoenen goed zijn voor jou

Pompoen is meer dan een Halloween-attribuut: redenen genoeg om de groente optimaal te benutten en te nuttigen.

Komkommertijd is misschien bekender dan pompoenentijd, maar het ís er nu de periode voor en tuinliefhebbers snoeven momenteel tegen elkaar op met de grootte en het gewicht van hun zelfgekweekte pompoen. In verscheidene gemeentes worden zelfs de jaarlijkse records bijgehouden en je zou schrikken van de uitzonderlijke pompoenen die in onze contreien de kop opsteken.

Kinderen associëren de groente het meest met Halloween, maar elke huisvrouw of -man weet dat één pompoen meer dan een dozijn porties lekkere soep oplevert. Of frietjes, taart, ravioli, brood en zelfs… bier! Recepten zat op de kooksites, maar voor alles is pompoen een gezónde groente en wel om deze 5 redenen:

Lees ook14 redenen om komkommers te eten

1. Goed voor je ogen:

Pompoen bevat veel caroteen. Caroteen, ofwel provitamine A, is een voorstadium van vitamine A. Vitamine A is vooral belangrijk voor de ogen. Carotenoïden hebben bovendien een anti-oxidante werking en dragen bij aan het op peil houden van het afweersysteem en de celgroei. Ze beschermen de huid en de ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht.

Pompoenen 3


(lees verder op de volgende pagina)